Om du jobbar med ett projekt, där du vill täta mot vatten och fukt kan du välja syntetiskt gummi eller EPDM. Kontakta en leverantör som kan EPDM-gummi.
De flesta har kommit i kontakt med naturgummi. Ett flexibelt material som skyddar mot väta. Stövlar, galoscher och handskar är exempel på produkter, där gummi är ett självklart material. För att inte tala om gummidäck till bilar och cyklar.
I många industriella applikationer ersätts naturgummi med etenpropendiengummi eller EPDM. Materialet framställs i en kemisk process och har många unika egenskaper. EPDM passar till exempel utmärkt som material för att täcka tak. EPDM bryts inte ner av solljus och det är flexibelt att arbeta med. I bilinredningar finns EPDM på flera ställen. Inte minst finns det i packningar eftersom materialet tål temperaturer på minus 35 grader.
EPDM-gummi och egenskaper
Materialet har inga dubbelbindningar i sin struktur och bryts därför inte ner av UV-strålning eller ozon. EPDM-gummi har hög draghållfasthet och kan töjas för att därefter gå tillbaka till ursprungsläget. Materialet tål tuffa industriella miljöer och står emot både syror och baser, som exempelvis lut. En viktig faktor är att EPDM inte innehåller någon mjukgörare, som successivt kan försvinna. Material med mjukgörare kan nämligen med tiden bli spröda.
EPDM-gummi är ett bra val, när det gäller att säkerställa en helt tät förslutning under lång tid. Ibland behöver behållare med vätskor förslutas för att bli täta. För dammar och vid reningsverk kommer EPDM-gummi till användning i stor utsträckning. Den som vill installera ett grönt tak kan använda EPDM som underlag och tätskikt. Detta är bara några exempel på materialets mångsidighet.