Kategorier
Allmänt

Golvläggning: En guide till olika läggningstyper för olika golv

Att lägga ett golv kan verka enkelt, men det finns faktiskt många olika faktorer att ta hänsyn till för att det ska bli riktigt bra. Olika typer av golv kräver olika läggningstyper, och det är viktigt att välja en som passar ditt hus och dina behov. I den här guiden kommer vi att titta närmare på några olika läggningstyper för olika golvtyper.

Plankgolv

Plankgolv är en klassisk och tidlös golvtyp som passar perfekt i många olika typer av hus. Det finns olika sätt att lägga plankgolv på, till exempel diagonalt eller rakt. Diagonalt läggning ger en mer traditionell känsla, medan rakt läggning ger en mer modern look. När det gäller fästning finns det också olika alternativ, till exempel spika eller limma.

Parkettgolv

Parkettgolv är ett annat populärt val för många husägare. Det finns olika typer av parkettgolv, till exempel massivt parkettgolv och lamellparkett. Massivt parkettgolv består av massivt trä medan lamellparkett består av flera lager av trä. När det gäller läggning finns det olika mönster att välja mellan, till exempel fiskbensmönster och rakt mönster.

Laminatgolv

Laminatgolv är ett prisvärt alternativ till trägolv och finns i många olika färger och mönster. Det är också lätt att lägga och kräver inte lika mycket underhåll som andra golvtyper. Laminatgolv kan läggas med olika läggningstyper, till exempel diagonalt eller rakt. Det är viktigt att en golvläggare lägger golvet så att det blir jämn och ren yta för bästa resultat.

Gummigolv

Gummigolv är ett tåligt och hållbart alternativ som passar bra i exempelvis gym eller offentliga miljöer. Det kan också vara ett bra val för barnrum eller andra rum där det kan bli mycket spill och stök. Gummigolv kan läggas som en flytande konstruktion eller limmas direkt på golvet.

Mattor

Mattor är ett mjukt och bekvämt alternativ som kan göra ett rum mer inbjudande och ombonat. Det finns många olika typer av mattor att välja mellan, till exempel ullmattor och syntetiska mattor. Mattor läggs oftast som en flytande konstruktion, vilket innebär att de inte fästs direkt på golvet.

Gjutna golv

Gjutna golv är ett modernt och minimalistiskt alternativ som passar perfekt i moderna hus och lägenheter. De kan gjutas i olika färger och mönster och är också mycket hållbara. Gjutna golv kräver dock professionell installation och kan vara dyrare än andra golv